Visie

Visie

Er zijn een aantal thema’s die regelmatig terugkeren in mijn ontwerpen, namelijk; Licht, (mooie) Verhoudingen en “de Klant”. Vooral licht is het ontwerpmiddel bij uitstek om een extra dimensie aan een plan te geven. Licht veranderd namelijk continu! Niet alleen door de dag heen draait de zon, maar ook gedurende het jaar is het licht voortdurend anders. In de zomer staat de zon hoog en is hij fel, ’s winters staat hij juist laag. En dan speelt ook het weer nog eens een rol. Ik heb me tijdens mijn studie Bouwkunde aan de TU Delft behoorlijk verdiept in het fenomeen licht en de toepassingen hiervan in de architectuur. Licht op zichzelf is saai; een lichtstraal in een donkere kamer zie je immers niet, maar hou je er je hand voor…, door weerkaatsing krijgt het pas werkelijk kwaliteit.


Uitbreiding woonhuis

In één van mijn opdrachten werd mij gevraagd een ontwerp te maken voor een uitbreiding van een bestaande woning aan de d’Almerasweg in Nijmegen. Mijn opdrachtgevers wilden aan de voorzijde van hun woning een klein kantoor aan huis. De rest van de begane grond zou bestaan uit een ruime woonkamer, verbonden met een grote woonkeuken in de aanbouw op het westen. Verder wilden ze alles onder kelderen, op de bovenverdieping 3 ruime slaapvertrekken en een grote, lichte badkamer.

Kastenwand

In dit project heb ik de boven- en benedenverdieping door middel van een kastenwand in één vloeiende beweging met elkaar verbonden. Hierdoor wordt de ruimtelijke werking vergroot. Bovendien wordt de ruimte lichter, lijkt ze groter en is er een enorme hoeveelheid kastruimte gerealiseerd, op maat gemaakt, naar de individuele wensen van mijn opdrachtgever. De kastenwanden zijn los gehouden van het plafond middels een glasstrook. Hiermee worden “hokjes” voorkomen en valt er meer licht vanaf de voorgevel in de woonkamer. Door het toepassen van een lichtstraat in het dak en zo daglicht naar beneden te laten vallen via een vide/glazen plaat, is de donkerste plaats van het huis nu een fijne lichte plek geworden. Daarnaast valt er via een tweede glazen plaat ook nog eens daglicht in de kelder, van waaruit je 13 meter omhoog kunt kijken. Je kunt dus “vanuit de kelder” ervaren of het regent of dat juist de zon schijnt.

Overige projecten & ontwerpen

Andere ontwerpen waaraan ik in de afgelopen jaren heb (mee)gewerkt, of die ik zelfstandig heb ontworpen en/of gerealiseerd, zijn onder andere een kinderdagverblijf (hp architecten), interieurstudies, schetsontwerp en ideeënboekje voor Stichting de Waalboog, verschillende verbouwingen, interieuropdrachten en ontwerpen voor particulieren (o.a. schetsontwerp woonhuis te Groenlo en le Pouzin, Frankrijk), een schetsontwerp en bouwkundige tekeningen voor een autoshowroom te Surhuisterveen, (installatie) technische tekeningen voor Landgoed “Bergzicht-de Raaf” in Heumen en gevel-restauratie tekeningen voor hotel Atlanta in Nijmegen.

Voor een uitgebreide portfolio of (vrijblijvend) kennismakingsgesprek kun je altijd contact opnemen via  info@michielvanzoest.nl