Gevel-rondleiding & foto-opdracht

Rondleiding Gevel- en Architectuurstijlen met foto-opdracht

Een interactieve architectuur rondleiding, met uitleg over verschillende (type) gevels, architectuurstijlen en een aanvullende foto-opdracht.

“Gevel- en Architectuurstijlen” is zeer geschikt voor alle leerlingen van het voortgezet onderwijs (VO). Hij voert langs bekende plekken als de Grote Markt, de kerkboog, de Stevenskerk, het Valkhof en de Marikenstraat. Tijdens de rondleiding leg ik kort de verschillende architectuur-stijlen uit (met veel beelden/plaatjes). Verder leer ik de leerlingen kijken naar de (gevel)architectuur; Zo laat ik bijvoorbeeld de totaal verschillende kanten van de Marikenstraat zien.

Tijdens mijn rondleidingen probeer ik zoveel mogelijk te blijven verrassen en te blijven prikkelen. De route en/of het niveau van de rondleiding wordt uiteraard aangepast aan de doelgroep en eventuele specifieke wensen vanuit de school.

Foto opdracht:

Vervolgens krijgen alle leerlingen een hand-out en laat ik ze d.m.v. verschillende korte foto- opdrachten vastleggen wat ze net hebben ontdekt en wat ze aantrekkelijk, verrassend of lelijk vinden. Hierbij zal ik de leerlingen bewust sturen in hun creativiteit, ze helpen met de compositie, ruimtelijk aantrekkelijk fotograferen en zal de bestaande foto’s beoordelen. Aspecten die tijdens deze opdracht aan de orde komen zijn o.a.

  • ruimtelijkheid
  • contrast
  • figure-ground reversal
  • originaliteit.

Voor de leerlingen is deze workshop vaak een eerste kennismaking met (gevel)architectuur. Mede hierdoor kijken de leerlingen na afloop van de rondleiding, naar eigen zeggen, nu met heel andere ogen (positiever en enthousiaster) naar “hun eigen stad”.

Duur: 90-120 minuten

Doelgroep: klas 1 t/m 6 van het Voortgezet Onderwijs

Aantal deelnemers: max. 20 leerlingen per workshop.

Leerlingen maken foto’s m.b.v. hun mobiele telefoon.

Voor Hand-outs en voorbeeldvellen wordt gezorgd.

Klik hier voor Overzicht Workshops of (Onderwijs)Projecten of neem contact op voor meer informatie via  info@michielvanzoest.nl