Gastles Stedenbouw + duurzaam & ecologisch bouwen op IMC weekendschool Nijmegen

Michiel van Zoest heeft samen met Peter Blomjous (architect) en Mare Nynke Zijlstra & Hanneke Beld (Bureau Viertel/Strowijk Iewan in Lent), een gastles verzorgd voor leerlingen van IMC weekendschool Nijmegen. IMC Weekendschool brengt kinderen (specifiek op de plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is) in contact met inspirerende professionals en interessante vakgebieden. Het doel is dat alle jongeren van alle schoolniveaus, zó worden opgeleid dat ze gemotiveerd hun plek kunnen innemen in de samenleving.

Tijdens het vak “Architectuur & Bouwkunde” dat in het 3e jaar wordt gegeven, komen de leerlingen onder andere in aanraking met verschillende facetten m.b.t. bouwkunde, architectuur en stedenbouw. Tijdens deze les, met het thema stedenbouw gaven Peter Blomjous en Michiel van Zoest uitleg over Stedenbouwkunde & Architectuur en gaven Mare Nynke en Hanneke een impressie van hoe het is om te leven in Strowijk Iewan; de eerste strowijk in Nederland (!) en hoe Iewan is ontstaan. Eindboodschap: Je hoeft niet architect te zijn om je droomwijk te bouwen, je moet een droom hebben en de juiste mensen kennen en die bij elkaar halen!

Vervolgens hebben de leerlingen – middels een speciaal ontwikkeld spel -hun eigen wijk vormgegeven en ontwikkeld, waarbij ze werden uitgedaagd om rekening te houden met de vormgeving, maar ook met een budget en duurzaam en ecologisch bouwen. Zo kregen ze een beperkt bedrag aan geld waarmee ze zelf huizen, winkels, flatgebouwen, maar ook wegen, groen en water konden “kopen”.

De verrassende resultaten met hernieuwbare, milieuvriendelijke bouwmaterialen en veel zonnepanelen, werden aan het eind van de les voor de groep gepresenteerd, net als een echte architect!

Wilt u meer weten over IMC basis of over Strowijk Iewan? Kijk dan op de website van de weekendschool of  bureau Viertel.

Wilt u meer weten over diverse (onderwijs)projecten op maat, of welke workshops ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs, of neem contact op via  info@michielvanzoest.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*