Mooie afsluiting “Zomerprogramma voor nieuwkomers” vanuit Lindenberg Cultuurhuis & Bindkracht10

Startprogramma voor jonge nieuwkomers

Afgelopen voorjaar is Michiel van Zoest gevraagd mee te werken aan het Startprogramma voor jonge nieuwkomers. Hij heeft hiervoor een reeks gastlessen en architectuurworkshops verzorgd voor een groep van 42 jongeren die deze periode taal- en cultuurlessen hebben gevolgd in Lindenberg Aldenhof; een initiatief van de Gemeente Nijmegen i.s.m. Bibliotheek Gelderland Zuid, Lindenberg Cultuurhuis, Bindkracht10, New Rootz, Pontem College en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Deze jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar vallen momenteel tussen wal en schip omdat de internationale schakelklassen overvol zitten. Maar ook deze jongeren hebben recht op onderwijs en zijn leerplichtig. Het gaat om lessen op het gebied van taal en digitale geletterdheid, mediawijsheid, sport en cultuur zoals dans, theater, films maken en Architectuur! Door dit programma kunnen ze een start maken in de Nederlandse samenleving, anderen leren kennen & vrienden maken, de taal leren en actief bezig zijn. 

Zomerprogramma voor jonge nieuwkomers

Ook voor het vervolg op dit programma – “Zomerprogramma voor jonge nieuwkomers”, opgezet door Lindenberg Cultuurhuis i.s.m. Bindkracht10 – is aan Michiel van Zoest gevraagd een aantal gastlessen en workshops te verzorgen. De doelgroep was in dit geval leerlingen uit het Primair Onderwijs, in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. Gezien de diverse achtergrond van deze leerlingen en het niet- of nauwelijks spreken van de Nederlandse taal was dit nog best een uitdaging!

Architectuurlessen

Tijdens deze lessen “Architectuur” heeft Michiel allerlei thema’s behandeld, zoals Wat doet een architect? Maar zijn de leerlingen vooral actief bezig geweest. Zo hebben ze een vormstudie opdracht gedaan, met veel vouwen-knippen-plakken, torens ontworpen, bruggen gebouwd met snoepjes/sateprikkers, een stadseiland bedacht, plattegronden getekend en maquettes gemaakt van hun eigen droomhuis. Deze week was de laatste les met prachtige resultaten!

Wilt u meer informatie over de workshops of (onderwijs)projecten die ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs. of  neem contact op via  info@michielvanzoest.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*