Rondleiding “Bruggen & Architectuur” voor leerlingen Kandinsky College

Maandag 30 november hebben leerlingen van het Kandinsky College, o.l.v. Michiel van Zoest namens het Architectuurcentrum Nijmegen een excursie gehad over het Stadseiland Veur-Lent.

Tijdens de rondleiding hebben de leerlingen kennis gemaakt met het plan “Ruimte voor de Rivier” dat in oktober 2011 de internationale Waterfront Center Award 2011 gewonnen heeft in New York. De jury roemde de combinatie van hoogwaterveiligheid en gebiedsontwikkeling en de wijze waarop de kennis is gedeeld met riviersteden in andere landen.

Architectuur & Bruggen

Er is met name gekeken naar de bijzondere architectuur van de verschillende bruggen die het eiland met de noordoever van de Waal verbinden, waaronder de “Verlengde Waalbrug” van architectenbureau Zwarts en Jansma (“Betonprijs 2015” ), de “Citadelbrug” van Next Architects, “de Lentloper” en uiteraard “de Oversteek”  ontworpen door Ney en Partners.

De leerlingen waren vooral onder de indruk van de bijzondere vormgeving van de driedubbel gekromde pijlers van de verlengde Waalbrug en verrast door de avontuurlijke uitstraling van de “Citadelbrug”, die als een slingerend pad de nevengeul overspant en zodoende ‘natuurlijk’ overgaat in het uiterwaardenlandschap. Dit laatste met name door de stepping-stones die onderdeel van de brug uitmaken bij hoogwater (zie onder). Maar ook de “passerelle” ter plaatse van de middensteunpunten van de “Lentloper” met uitzicht op de nevengeul vanaf de onderkant van de brug, werd als verrassend ervaren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is header-1024x683.jpg

Wilt u meer weten over diverse (onderwijs)projecten die ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs, of neem contact op via  info@michielvanzoest.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*