Architectuur rondleiding langs Hessenberg en Marikenstraat voor architectenbureau AAS Groningen

Michiel van Zoest heeft op 27 september een rondleiding verzorgd voor het architectenbureau AAS Groningen. AAS initieert, ontwerpt en werkt projecten uit op het gebied van gebiedsontwikkeling, utilitaire werken, woningbouw, interieur, landschaps- en stedenbouwkunde. Op het bureau werken ze in drie&zestig: een laagdrempelig atelier waarin ze onderdak bieden aan vrijwel alle disciplines binnen de bouwkunde en architectuur, en daarbuiten. Ideeën, inspiratie en expertise worden hier voortdurend gedeeld. In hun werk ligt de focus op de gebruiker en op duurzaamheid, in alle facetten, dus van milieubelasting tot toekomstbestendigheid.

Transformatie stationsgebied

Deze middag hebben ze een bezoek gebracht aan de binnenstad van Nijmegen. Bij aankomst op station Nijmegen centraal is er ingegaan op de metamorfose van het stationsgebied de komende jaren; meer ruimte voor treinen en reizigers, een nieuwe westentree en een vernieuwd stationsgebouw. En aan de centrumzijde betere entree naar de stad, een logischere indeling voor verkeersdeelnemers en een forse opgave van 2000 nieuwe woningen in het gebied, met bijzondere aandacht voor het nieuwe Metterswane. Welke ideeën gaan er schuil achter de plannen? En waar zitten de uitdagingen?

Hessenberg

Vervolgens hebben ze de Hessenberg bezocht. Het Stadsontwerp Hessenberg is ontworpen door awg architecten i.s.m. MTD Landschapsarchitecten en biq stadsontwerp. Het plan voor de Hessenberg is ontwikkeld op drie parallelle maaivelden. In de richting parallel aan de Hessenberg zijn deze maaivelden geleidelijk en glooiend in elkaar verweven. In de richting dwars op de Hessenberg wordt het hoogteverschil echt herkenbaar en voelbaar door middel van trappen en hellingbanen, waardoor je je makkelijk kunt oriënteren in het plangebied.

Op de drie maaivelden rondom het historische Weeshuis in het centrum van het plangebied, staan alzijdige bouwmassa’s zo gerangschikt dat er een netwerk van (onder) doorgangen en opéénvolgende openbare ruimtes ontstaat. 

De onderbouw van het complex wordt ingezet als een in- en uitspringende functionele plint met oa. kleine kantoor- en/of dienstfuncties, woon-werkcombinaties en galerijen. Sommige van deze ruimtes liggen binnen in het plan, andere spelen aan de rand dan weer een belangrijke rol in de aanhechting tussen plan en omgeving, waardoor omgeving en plangebied hier in elkaar schuiven.

Aan de openbare ruimte wordt vorm, schaal en karakter gegeven door de bestaande bebouwing rondom het plan. De bebouwing is gevarieerd in de hoogte maar zoekt de referentiehoogte van het Weeshuis en de omgeving in de randen van het plan. Echter om deze aansluiting mogelijk te maken, wordt over de ruggengraat van het plan de bouwhoogte opgevoerd tot accenten van negen bouwlagen. Door de planopzet worden deze hoogtes steeds genuanceerd en dus nooit als confronterend ervaren in de openbare ruimte. 

Marikenstraat

Vanuit de Hessenberg zijn we doorgestoken via plein 1944 richting de Marikenstraat, waar er een korte uitleg is gegeven over het masterplan van de wereldberoemde ontwerper & stedenbouwkundige Sjoerd Soeters. Daarna hebben we op een interactieve manier gekeken de bijzondere architectuur & materiaalgebruik van de verschillende gevels van de Marikenstraat en is er ingegaan op de “ins- and outs’’ van het ontwikkelen en maken van zo’n complex binnenstedelijk ontwerp.

Mocht je nu ook een rondleiding willen door Nijmegen? Voor meer informatie over een (specifieke) rondleiding of een prijsopgave kunt u contact opnemen via  info@michielvanzoest.nl

 Naast deze rondleiding verzorg ik ook een aantal “specifieke” rondleidingen en natuurlijk is er altijd de mogelijkheid voor een “eigen” rondleiding op aanvraag.

Spiegelwaal & stadseiland,

Wederopbouw in Nijmegen,

het Limos-terrein,

de 19e eeuwse schil,

het Honig complex/Vasim,

Voor meer informatie over deze rondleiding of andere (onderwijs) projecten die ik aanbied kunt u kijken bij Workshops of bij Project-onderwijs, of neem contact op via  info@michielvanzoest.nl,