Ook leerlingen denken na over transformatie van de Mariënburgkapel in Nijmegen

Maandag 7 september stond er een artikel in de Gelderlander over de plannen vanuit “het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis” om de Mariënburgkapel meer allure te geven. Eén onderdeel van hun aanpak is om leerlingen uit Nijmegen na te laten denken over een nieuwe functie voor de kapel. In de workshop “Oud gebouw; Nieuw gebruik!”, ontwikkeld door Michiel van Zoest i.s.m. het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis & het Regionaal Archief Nijmegen brengen de leerlingen een bezoek aan het Regionaal Archief Nijmegen, waarin ze uitleg krijgen over de (bouw)geschiedenis van de Mariënburgkapel. Vervolgens mogen ze in de kapel zelf een nieuwe functie bedenken voor het gebouw. Vervolgens wordt dit verder uitgewerkt en gepresenteerd voor de groep, als een echte architect!

Deze workshop heeft verder als doel de leerlingen, middels een bezoek aan het Archief, kennis te laten maken met begrippen als “monument” en “historische bronnen”. Ze krijgen inzicht in- en waardering voor cultureel erfgoed en leren over de geschiedenis van de Mariënburgkapel (a.h.v. historische bronnen & beelden).

Tijdens het praktische deel van de workshop denken ze in de kapel “ter plekke” na over een nieuwe gebruiksfunctie en worden ze begeleid in het ontwikkelen van een bouwkundig concept en leren hun ideeën te verbeelden in een ruimtelijke weergave. Een erg leuke workshop met verrassende en creatieve oplossingen; van Game-hal met aquarium tot Poezencafé.

Wilt u meer weten over diverse (onderwijs)projecten die ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs, of neem contact op via  info@michielvanzoest.nl

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*