Verwonderlijke Gevels laat leerlingen door “ervaren & bouwen” kennis maken met constructies, materialen, kleuren en mooie verhoudingen volgens de Gulden Snede & het Plastisch Getal
Verwonderlijke Gevels:
Verwonderlijke Gevels is ontwikkeld i.s.m. Rozet Arnhem + Makerscomos en maakt onderdeel uit van het “maakonderwijs”, waar techniek & technologie samenkomen; leerlingen gaan spelenderwijs aan de slag met nieuwe materialen, digitale en analoge technieken en/of apparatuur. De kunsten zijn hierbij steeds de bron van inspiratie en verwondering. De lessenserie sluit aan bij kerndoel 45: De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.
Naast een inspirerende PowerPoint met veel voorbeelden van architectuur en gevels, gaan leerlingen tijdens “Verwonderlijke Gevels” aan de slag om een aantal facetten van architectuur te “onderzoeken”. Denk hierbij aan materiaal, kleur en stapelingen van ruimtelijke vormen. Leerlingen bekijken en vergelijken kleuren voor hun gevel. Ze voelen, wegen en vergelijken uiteenlopend materiaal (samples) die echt gebruikt worden voor het maken van gevels van gebouwen.
Plastisch Getal (mooie verhoudingen)
Tijdens de workshop gaan de leerlingen ook actief spelen & bouwen met een speciale blokkendoos; de Morphotheek van Dom Hans van der Laan. Hiermee gaan ze passen, meten en vergelijken met allerlei ruimtelijke vormen/blokken en bouwen zo een ruimtelijke composities en torens. Het spelen met deze speciale set van blokken, die op alle mogelijke manieren op elkaar passen, verhoogt het ruimtelijke inzicht en begrip. Zo leren de leerlingen vormen onderscheiden als staaf, blok en plaat en ontwikkelen ze door te passen, meten en vergelijken een gevoel voor grootte. Ze ervaren mooie verhoudingen en werken tegelijkertijd aan motorische skills als evenwicht, balanceren, bouwen, stapelen en (laten) omvallen.
Wilt u meer informatie over de workshops of (onderwijs)projecten die ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs. of neem contact op via info@michielvanzoest.nl
Leave a comment