“Ontwerp je eigen stadseiland” actueler dan ooit!

De workshop “Bezoek & ontwerp je eigen stadseiland” is een actieve workshop voor leerlingen uit groep 4 t/m 8 uit het basisonderwijs, waarbij ze het eiland Veur-Lent bezoeken, kennismaken met Stedenbouwkundige begrippen en vervolgens al hun creativiteit aanboren voor het ontwerpen van hun eigen “ideale” Stadseiland.

Dit sluit daarom goed aan bij de actualiteit. Zo stond er in “de Brug” een artikel waarin de gemeente Nijmegen iedereen uitnodigt om een enquête in te vullen en zo mee te denken over het gebied rondom de Spiegelwaal. Dit gebied is sinds de oplevering in 2016 uitgegroeid tot een populaire plek. Daarom wil de gemeente graag weten welke wensen en ideeën er in de stad leven voor deze bijzondere locatie. Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten van het gebied? Hoe kan de toekomstige bebouwing het beste worden verdeeld over het gebied? Zijn er nog nieuwe functies te bedenken? Iedereen die dat wil kan hiervoor de enquête invullen. Deze staat van 4 tot en met 20 september online op de pagina www.nijmegen.nl/stadseiland.

Workshop “Ontwerp je eigen stadseiland”

Tijdens de workshop leg ik aan de hand van een korte, interactieve PowerPoint, enkele stedenbouwkundige begrippen uit en vertel waar een architect allemaal op moet letten bij het maken van een plan. Ik blijf hierbij zoveel mogelijk prikkelen en verrassen.

Daarna volgt een deel, waarin de creativiteit van de leerlingen wordt aangeboord. Hierin mogen ze, onder begeleiding, samen brainstormen over hun “ideale” stadseiland en wordt hun input door middel van beelden, schetsen en collages samengevat in een “mental map”. Op deze manier worden alle ideeën en (stedenbouwkundige) uitgangspunten voor het nieuwe stadseiland aantrekkelijk vormgegeven. Tenslotte werken de leerlingen individueel hun eigen stadseiland verder uit en worden enkele ontwerpen voor de groep gepresenteerd, als een echte architect.

In deze workshop maken de leerlingen kennis met stedenbouwkundige begrippen, worden ze geholpen bij het ontwikkelen van een stedenbouwkundige visie of concept en leren ze dit om te zetten in een (steden)bouwkundig ontwerp. Beide onderdelen zijn naar wens aan te passen aan het kennis-/opleidingsniveau van de leerlingen en is eventueel te koppelen aan een (actueel) thema, bijvoorbeeld duurzaamheid.

Wilt u meer weten over diverse (onderwijs)projecten die ik verder aanbied? Kijk dan bij Workshops of bij Project-onderwijs, of neem contact op via  info@michielvanzoest.nl

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*